05-07-13

Choo Choo Train-taart voor Tristan ... :-)

Verrassing daarnet... telefoontje van H. uit de VS om een goed recept voor biscuitdeeg. H. zal voor zijn zoon een verjaardagstaart maken in de vorm van een locomotief (of trein). 2 jaar wordt het manneke al. Ik kan er dan wel niet bijzijn maar alleen al de vraag om advies doet m'n hart al een sprongetje maken.

Voilà... hier komt de basisbereiding van biscuit zoals ik ze al jaren maak. (volgens ONS KOOKBOEK 1976)

Per ei: 50g suiker en 50g zelfrijzende bloem
Voor een middelmatige biscuit gaat men uit van 5 eieren (of een inhoud van een 2 liter bakblik)

Klop de hele eieren en de suiker met eiwitklopper (mixer) gedurende 10 minuten.
In een warmwaterbad verder kloppen tot het mengsel lauw is.
Uit het warmwaterbad nemen en kloppen tot het koud is. (totale kloptijd bedraagt ongeveer 20 minuten).

De bloem ziften en ineens, maar voorzichtig, ondermengen met een houten lepel of garde; niet meer kloppen. Zorg dat alles goed gemengd is.


Onmiddellijk laten bakken in een 'tweemaal beboterde en met bloem bestrooide' vorm.

Oven op 175°. Bakken gedurende 45 minuten tot 1 uur. Doorprikken met een breinaald om na te gaan of het deeg voldoende gebakken is.

Na het bakken ontvormen en laten afkoelen.

Lieve Tristan ik wens jou een heel fijne 2de verjaardag en een bijzonder lekker taart gemaakt met liefde door je papa.

Je oma XXX

17:20 Gepost door Fijnproevertje in Gebak | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

15-05-12

Biscuitgebak met witte chocolade en aardbeien

Ik zou voor moederdag een taart bakken. Zaterdagavond snel een biscuit gebakken (gaat snel...) en zondagochtend zou ik de taart 'aankleden'.
Toen ik zondag na de middag m'n oven wou dichtduwen ('k had de ovendeur op een kier laten staan na het bakken van de biscuit) zag ik plots de ONVERSIERDE taart. Totaal vergeten... 
We hadden nl. 's ochtends een heerlijk, gezellig ontbijt met kinderen, kleinkindjes en m'n ouders.


Toen ik uiteindelijk de taart afgewerkt had vond ik het wel veel taart voor 2 personen en ben ze dan maar gaan uitdelen... Tante, oom en overbuur werden getrakteerd; dochter nog een stuk meegegeven en niemand bekloeg zich Tong uitsteken. Ze was dan ook heerlijk! Het recept komt uit Libelle en ik neem het hier even over voor de liefhebbers.

Ingrediënten voor 8 personen

 • 500 gr aardbeien (ik voegde er nog 2 kiwi's aan toe)
 • 4 el sinaasappellikeur (facultatief - ik gebruikte het niet)
 • 5 eieren
 • 150 g kristalsuiker
 • 150 g bloem, zelfrijzende (eieren, kristalsuiker en bloem dienen om de biscuit te bakken - zelf gebruikte ik een kant en klare 'mix voor biscuit' van Fun Cakes (heerlijk licht en minder zoet)
 • 200 g chocolade, witte
 • 5 el melk
 • 4 eiwitten
 • 400 ml slagroom
 • 2 el poedersuiker
 • mespuntje zout. 

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 165°. Klop de eieren met de suiker in een keukenrobot gedurende 10 minuten tot een schuimig wit beslag; alle suikerkorrels moeten opgelost zijn.
 2. Zeef de bloem en meng ze met het eimengsel. Giet het beslag in een met bakpapier beklede springvorm (zelf gebruikte ik geen bakpapier maar een teflon bakvorm die ik 'inboterde') en zet deze ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven. (Oventemperatuur 165° - heteluchtoven)
 3. Laat de taart afkoelen - ontvorm ze. Snij ze horizontaal in twee gelijke helften (ik sneed ze in drie met een speciale gebaksnijder die ik kocht in Ikea = heel handig om mooie gelijke delen te bekomen) en besprenkel de snijvlakken met de likeur (deed ik NIET)
 4. Smelt de chocolade met de melk in de microgolfoven of au bainmarie tot een vloeibare crème. Klop de eiwitten met een mespunt zout tot sneeuw. Klop de room samen met de poedersuiker stijf. Meng voorzichtig met de gesmolten chocolade, spatel er dan het eiwitschuim door. Laat dit mengsel minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
 5. Maak de aardbeien schoon, verwijder het kroontje en halveer de helft van de vruchtjes. Snij de rest in stukjes. Verdeel 1/3de van de chocolademousse over de onderste biscuithelft. Leg daarop de stukjes aardbei. Leg er de tweede biscuithelft bovenop met nog 1/3 van de chocolademousse. Spatel de rest van de chocolademousse gelijkmatig over de buitenkant van de taart. Versier met de halve aardbeien (en met schijfjes kiwi). Zet de taart nog minimaal 1 uur in de koelkast. (Dat laatste als je echt kunt weerstaan aan dit heerlijke gebak ... Tong uitsteken)

Smakelijk! buiscuitgebak,witte chocolade,aardbeien,gebak,zoet,Belgisch,dessert

08-01-09

'Normandische appeltaart' uit het verre California ...

Enkele dagen geleden kreeg ik van Rikkert het volgende recept en beloofde om dit op mijn blog te plaatsen. De eerstkomende dagen wil ik dit zelf eens uitproberen/ Lijkt me veelbelovend...

Ik denk alleen dat de inhoudsmaten en de temperatuur voor de oven even moeten omgezet worden naar gram en C° ... ik plaats hier later een link bij hoe je dit doet!

Norman Apple Tart
The amount of almond cream may seem small, but it puffs as it bakes and surrounds the fruit slices.
Almond cream
2/3 cup blanched almonds (whole or slivered)
1/3 cup sugar (divided use)
6 tbs unsalted butter
1 large egg beaten with 1 egg yolk
2 ts run or kirsch or 1 ts vanilla
2 tbs flour
1 (9-10”) unbaked pie shell
3 medium golden delicious apples or 3 ripe pears (peeled, halved and cored)
Glaze: 1/3 cup apricot preserves and 4 ts rum, kirsch or water

Position rack in lower third of oven en preheat to 425 degrees. Heat baking sheet in oven.
Almond cream: grind almonds I food processor with 2 tbs sugar to fine powder. Set mixture aside.
Beat butter in bowl of electric mixer until soft. Add remaining 6 tbs of sugar and beat mixture until smooth. Gradually beat in eggs. Stir in almond mixture, rum and flour. Spread almond cream evenly over bottom of pie crust.
To prepare Apples and Glaze: cut apples into thin crosswise slices, keeping each half together. Using metal spatula, set apple halves on almond cream at equal distances from each other, so they radiate outward from the center like spokes of a wheel. Press slightly to flatten slices out.
Place tart on heated baking sheet. Bake at 425 for 10 minutes. Reduce temperature to 350 and bake until cream is set and golden brown, about 30 minutes more. Cool on wire rack.
Heat preserves and rum over low heat stirring often until melted. Strain mixture and brush over top of tart. Serve at room temperature.
Makes 8 servings