15-11-08

Tapas of kleine Spaanse gerechtjes

Ciabatta brood met tomaten en look: Mix 1 rijpe tomaat en 2 lookteentjes met een beetje uitstekende extra zuivere olijfolie. Snij de ciabatta in twee en dan nog eens in brede repen (+/- 3 cm). Bestrijk het brood met de tomaten en werk af met wat zwarte peper en grof zeezout alvorens in de voorverwarmde oven te grillen. Serveer onmiddellijk (eventueel afwerken met ansjovis).

Gevulde champignons: Gebruik grote witte champignons, spoel ze af en haal de steel en het hart eruit. Hak dit champignonvlees fijn en bak het met wat fijngesneden look in extra zuivere olijfolie. Voeg verse fijngehakte peterselie, peper en zout toe en laat wat stoven. Vul de lege champignons met deze garnituur en giet nog een beetje zeer fijne extra zuivere olijfolie in elke champignon. Zet ze in een voorverwarmde oven en laat de champignons gaar worden. Serveer onmiddellijk.

Spinazie met olijfolie: Laat de verse spinazie gedurende een paar uren in gezouten water staan. Maak ze schoon en droog ze in een sladroger. Bak pijnboompitten in hete olijfolie tot ze lichtjes gebinnen te bruinen en voeg de spinazie erbij. Roer zachtjes en voeg peper, zout, extra zuivere olijfolie en witte rozijntjes bij. Wanneer de spinazie 'al dente' is, verdeelt u kleine porties op bordjes en serveer.

Gevulde kerstomaatjes: Maak de rijpe tomaatjes leeg en zet ze omgekeerd om uit te lekken. Mix Serranoham met ajuin en extra zuivere olijfolie tot mousse. Vul de tomaatjes en werk af met enkele piekjes bieslook die u in de mousse prikt.

Deze hapjes smaken niet alleen in de zomer maar zijn ook heerlijk als voorafje bij een feestelijke maaltijd!

IMG_5358

22:41 Gepost door Fijnproevertje in Borrelhapjes | Permalink | Commentaren (2) | Tags: tapas, borrelhapjes |  Facebook | |  Print

Feestelijk borrel-idee

... en bovendien supergemakkelijk!

Snij een groot wit brood in de lengte in niet te dunne sneden.
Bestrijk ze met kruidenboter en leg er plakjes Pata Grega op.
Rol op en verpak de rolletjes in aluminiumfolie. Zet in de koelkast tot de boter weer opgesteven is.
Snij om te serveren de rolletjes in plakjes.

  • een ideetje van chef Ilse Van Keer van restaurant 't Notenhof in Londerzeel
  • Pata Grega is een schitterende Belgische variant van de veelgeprezen Spaanse Pata Negra. Het is varkensham, 24 maanden gedroogd met zeezout uit Sardinië. Te koop in filterdunne plakjes, in stukken van 1 kg en natuurlijk ook als hele ham. Niet goedkoop, maar een delicatesse!

Hoe zou het smaken met Gandaham?? Ik denk dat ik deze neem... is voor mij een Streekproduct Knipogen.

'Weetje' over Ganda Ham: Ganda Ham wordt gedurende 9 tot 14 maanden natuurlijk gerijpt en gedroogd volgens aloude Vlaamse traditie, met varkensvlees, zeezout en de tijd als enige ingrediënten.

Het malse, smakelijke vlees van Ganda Ham is licht verteerbaar en bevat geen vreemde additieven. De kleur en het aroma van Ganda Ham zijn het heerlijke restultaat van een langdurig enzymatisch rijpingsproces. Bovendien is de ham ook volledig vrij van restantibiotica.

Ganda Ham is rijk aan biologisch hoogwaardig eiwit en bevat tevens weinig vet, dat bovendien voor het grootste gedeelte bestaat uit onverzadigde betzuren.

Ook bij u op het menu ? Maak nader kennis met talloze recepten op www.ganda.be

19:08 Gepost door Fijnproevertje in Borrelhapjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ganda ham, borrelhapjes, pata grega, brood, kruidenboter |  Facebook | |  Print