29-07-13

Pasta alle vongole ...

Een 'gesmaakt' recept voor "pasta alle vongole" (pasta met venusschelpen) kreeg ik een tijdje geleden van een 'Lieve' vriendin. We maakten het ooit samen in Italië in de camper. Onze mannen gingen de 'vongole' halen en kwamen met een meer als dubbele portie aan. We deden er een beetje lacherig over en we dachten dat we vongole voor de ganse camping hadden maar niks was minder waar. Alles raakte op in 1 maaltijd. De toren schelpjes die ze achterlieten was gigantisch en ik vind het nu nog altijd jammer dat ik er toen geen foto van maakte...

Hier komt het recept.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg vongole (venusschelpen) is de normale hoeveelheid. (Wij nemen altijd 2 kg :-)...) - HEEL GOED SPOELEN (3 tot 4x in gezouten water) want de schelpjes nemen veel slib op! Ze moeten het zand 'uitspuwen'.
  • 3 grote sjalotten heel fijn gesneden
  • 3 teentjes look (gepeld en geplet)
  • 1 blokje groentenbouillon (bv. Liebig, ....)
  • 2 gedroogde chilipepertjes (peperoncini piccanti) of 2 verse rode pepertjes (zaadjes verwijderen!!!)
  • 1 bussel platte peterselie (bladpeterselie!) - wordt ook wel verkocht in potjes in de kruidenafdeling van de supermarkt of bij de betere groentenzaak.
    Spoelen, steeltjes verwijderen en heel fijn snijden. (kan ook met de cutter)
  • Doosje mini-tomaatjes (bv. Flandria ministar): spoelen en in 2 snijden.
  • 2 dl witte wijn (of zoals ik het onlangs deed: de rest van de Prosecco gebruiken)
  • Peper en zout
  • Olijfolie - ongeveer een half kopje
  • 500 g fijne spaghetti

Dit gerecht maak je à la minute klaar! Een goede voorbereiding maakt het halve werk :-)

 

Bereiding:

  • Zet een grote kookpot lichtgezouten water op het vuur voor de pasta en kook deze 'al dente'. Afgieten en een klein beetje olijfolie erover en door elkaar schudden.
 
  • Stoof in een 2de grote kookpot de fijngesnipperde sjalot en de geplette look aan in de olijfolie.
  • Voeg het bouillonblokje, de chilipepertjes en de witte wijn (of Prosecco) toe.
  • Dan mogen de minitomaatjes (gehalveerd) erbij.
  • Leg hier bovenop de venusschelpen, de fijngesneden bladpeterselie en voeg peper van de molen toe.
  • Deksel op de pot en laat even garen. Controleer of alle schelpjes open zijn! Even opschudden kan!
Serveer de pasta in een diep bord en schep daarbovenop de venusschelpjes samen met wat van de 'saus'! Even bijkruiden met peper en zout kan.
 
Eet smakelijk.

05-07-13

Choo Choo Train-taart voor Tristan ... :-)

Verrassing daarnet... telefoontje van H. uit de VS om een goed recept voor biscuitdeeg. H. zal voor zijn zoon een verjaardagstaart maken in de vorm van een locomotief (of trein). 2 jaar wordt het manneke al. Ik kan er dan wel niet bijzijn maar alleen al de vraag om advies doet m'n hart al een sprongetje maken.

Voilà... hier komt de basisbereiding van biscuit zoals ik ze al jaren maak. (volgens ONS KOOKBOEK 1976)

Per ei: 50g suiker en 50g zelfrijzende bloem
Voor een middelmatige biscuit gaat men uit van 5 eieren (of een inhoud van een 2 liter bakblik)

Klop de hele eieren en de suiker met eiwitklopper (mixer) gedurende 10 minuten.
In een warmwaterbad verder kloppen tot het mengsel lauw is.
Uit het warmwaterbad nemen en kloppen tot het koud is. (totale kloptijd bedraagt ongeveer 20 minuten).

De bloem ziften en ineens, maar voorzichtig, ondermengen met een houten lepel of garde; niet meer kloppen. Zorg dat alles goed gemengd is.


Onmiddellijk laten bakken in een 'tweemaal beboterde en met bloem bestrooide' vorm.

Oven op 175°. Bakken gedurende 45 minuten tot 1 uur. Doorprikken met een breinaald om na te gaan of het deeg voldoende gebakken is.

Na het bakken ontvormen en laten afkoelen.

Lieve Tristan ik wens jou een heel fijne 2de verjaardag en een bijzonder lekker taart gemaakt met liefde door je papa.

Je oma XXX

17:20 Gepost door Fijnproevertje in Gebak | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print