29-07-13

Pasta alle vongole ...

Een 'gesmaakt' recept voor "pasta alle vongole" (pasta met venusschelpen) kreeg ik een tijdje geleden van een 'Lieve' vriendin. We maakten het ooit samen in Italië in de camper. Onze mannen gingen de 'vongole' halen en kwamen met een meer als dubbele portie aan. We deden er een beetje lacherig over en we dachten dat we vongole voor de ganse camping hadden maar niks was minder waar. Alles raakte op in 1 maaltijd. De toren schelpjes die ze achterlieten was gigantisch en ik vind het nu nog altijd jammer dat ik er toen geen foto van maakte...

Hier komt het recept.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg vongole (venusschelpen) is de normale hoeveelheid. (Wij nemen altijd 2 kg :-)...) - HEEL GOED SPOELEN (3 tot 4x in gezouten water) want de schelpjes nemen veel slib op! Ze moeten het zand 'uitspuwen'.
  • 3 grote sjalotten heel fijn gesneden
  • 3 teentjes look (gepeld en geplet)
  • 1 blokje groentenbouillon (bv. Liebig, ....)
  • 2 gedroogde chilipepertjes (peperoncini piccanti) of 2 verse rode pepertjes (zaadjes verwijderen!!!)
  • 1 bussel platte peterselie (bladpeterselie!) - wordt ook wel verkocht in potjes in de kruidenafdeling van de supermarkt of bij de betere groentenzaak.
    Spoelen, steeltjes verwijderen en heel fijn snijden. (kan ook met de cutter)
  • Doosje mini-tomaatjes (bv. Flandria ministar): spoelen en in 2 snijden.
  • 2 dl witte wijn (of zoals ik het onlangs deed: de rest van de Prosecco gebruiken)
  • Peper en zout
  • Olijfolie - ongeveer een half kopje
  • 500 g fijne spaghetti

Dit gerecht maak je à la minute klaar! Een goede voorbereiding maakt het halve werk :-)

 

Bereiding:

  • Zet een grote kookpot lichtgezouten water op het vuur voor de pasta en kook deze 'al dente'. Afgieten en een klein beetje olijfolie erover en door elkaar schudden.
 
  • Stoof in een 2de grote kookpot de fijngesnipperde sjalot en de geplette look aan in de olijfolie.
  • Voeg het bouillonblokje, de chilipepertjes en de witte wijn (of Prosecco) toe.
  • Dan mogen de minitomaatjes (gehalveerd) erbij.
  • Leg hier bovenop de venusschelpen, de fijngesneden bladpeterselie en voeg peper van de molen toe.
  • Deksel op de pot en laat even garen. Controleer of alle schelpjes open zijn! Even opschudden kan!
Serveer de pasta in een diep bord en schep daarbovenop de venusschelpjes samen met wat van de 'saus'! Even bijkruiden met peper en zout kan.
 
Eet smakelijk.

De commentaren zijn gesloten.