05-05-13

Gehaktballetjes met gebakken aardappelen

Gebakken_aardappelen_met_gehaktballetjes.jpg

 

Ingrediënten (voor +/- 4 personen)

* 600 g bloemige aardappelen (beetje voorkoken spaart tijd!!)

* 500 g gemengd gehakt

* 4 el tomatenketchup

* 2 uien

* 1 teentje knoflook (geplet)

* 400 g gehakte tomaten (blik) - eventueel 'met basilicum'

* 200 ml tomatenpassata of doosje tomatenpuree aangelengd in water + blokje groentenbouillon

* 4 el paneermeel

* 1 ei

* nootmuskaat - peper & zout - komijn (Ras el Hannout = Marokkaanse kruiden kan ook!)

* 1 el olijfolie

* bakje kerstomaatjes

* geraspte kaas (facultatief)

Bereidingswijze:

° Snijd de geschilde aardappelen in blokjes (al dan niet beetje voorgekookt)

° Meng het gehakt, 2 el tomatenkechup, het ei en paneermeel. Kruid naar smaak met nootmuskaat, peper & zout
  komijn (of de Ras el Hannout) en maak er twaalf tot 15 balletjes van.

°  Bak de balletjes enkele minuten aan in de olijfolie.

° Versnipper de uien en leg samen met de knoflook met de aardappelblokjes in een grote ovenschotel.

° Meng de tomatenblokjes, passata en 2 el ketchup. Kruid met wat gehakte basilicum en nog wat komijn en meng dan onder de aardappelen.

° Leg er de gehaktballetjes bovenop en bak 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

° Roer halverwege de baktijd goed om en voeg de gehalveerde kerstomaatjes toe.

° Strooi er wat geraspte kaas over, verdeel over de borden en werk af met basilicum.

 

Tip: dek na 30 minuten de ovenschotel af met aluminiumfolie. Dit maakt dat de aardappelen sneller garen.

(bron: www.lekkervanbijons.be)