14-07-09

Koele komkommersoep

Ingrediënten:

½ groente- of kippenbouillontablet;
1 komkommer;
Griekse yoghurt;
1 gehakte teen knoflook;
½  bosje gehakte bieslook + extra ter garnering;
scheutje worcestersaus of balsamicoazijn; 
versgemalen zwarte peper

Bereiding:
In een maatbeker bouillontablet oplossen in 1½ dl gekookt water.
Af laten koelen.
Komkommer wassen, de schil gedeeltelijk verwijderen en in grove stukken snijden.
Komkommer, knoflook en bieslook bij de bouillon in de maatbeker doen met worcestersaus of balsamicoazijn en royaal peper.

Met de staafmixer tot een glad mengsel pureren.
Vul met yoghurt aan tot ca. 6 dl.
Mix nog een keer en zet de maatbeker in de koelkast.
Zet voor je de soep gaat eten soepkommetjes een kwartier in de vriezer.

Serveer ijskoud, gegarneerd met fijngehakte bieslook en stukjes komkommer. 

Smakelijk

Ajo Blanco

Ajo Blanco: koude knoflooksoep met amandelen

Uit Malaga komt de ajo blanco (letterlijk: 'witte knoflook'), een koude soep van knoflook, jonge amandelen, witbrood, azijn en olie.
In Malaga geeft men er moscateldruiven, rozijn, of partjes appel bij.

2 sneetjes geroosterd Spaans witbrood (of Italiaans… zal ook wel goed zijn Tong uitsteken)
150 g gepelde amandelen
3 gepelde tenen knoflook
½-1 tl zout
8 el olijfolie
2-3 el sherryazijn
250 g witte pitloze druiven

Week het brood een paar minuten in wat water.
Pureer de amandelen met de knoflook, wat zout en het uitgeknepen brood in de keukenmachine.
Giet de olie in een dun straaltje erbij en voeg ten slotte azijn toe.
Voeg eventueel nog wat water toe.
Breng het mengsel op smaak met zout en azijn en wrijf het door een fijne zeef.
ZEER KOUD laten worden.
Schep de soep in borden en garneer deze met de druiven.

Gazpacho Andaluz

Zomer... tijd voor koude soepen dus!

Vandaag kreeg ik een 'oproep' van m'n vriendin L. uit Italië (Rome) nog wel voor een receptje van een gekoelde soep. Ben even in m'n archief gedoken en eentje is alvast de Gazpacho Andaluz. Eigenlijk mijn favoriet!

Ingrediënten:

  • 2-3 sneetjes witbrood
  • 500 gr rijpe tomaten, ontvelt, ontpit en in stukken
  • 1 komkommer, geschild, van zaden ontdaan en in stukken
  • 1 groene paprika, zonder zaadlijsten en in stukken
  • 3-4 tenen knoflook (naar smaak)
  • 1,25 dl olijfolie
  • Zout
  • 2-3 el wijn- of sherryazijn
  • èn voor de liefhebbers: komijn als extra smaakmaker

Garnituur: (naar believen)

Stukjes witbrood (croutons)
Stukjes tomaat
Stukjes paprika
Stukjes ui
Blokjes ham
Grof gehakt hardgekookt ei


Bereiding:

Breek het witbrood in stukjes en besprenkel deze met water.
Laat ze minstens 30 minuten staan.
Doe de tomaat, komkommer, paprika en knoflook in de keukenmachine, voeg het brood en als laatste de olie toe en pureer het geheel.
Schenk er het water bij tot de soep de gewenste dikte heeft.
Wrijf de soep eventueel door een fijne zeef.
Breng de gazpacho op smaak met zout en azijn en eventueel wat komijn.
Zet hem ten minste 1 uur in de koelkast.
Serveer hem koud en geef er in schaaltjes het brood, de paprika, de uit, de tomaat, de ham en hardgekookt ei bij.

Eet smakelijk!

(bron: Culinaria España/Könemann)