19-11-08

Gevulde aubergines op Syrische wijze

Ingrediënten: 5 à 6 aubergines - 1 citroen - handje pijnappelpitten - 1 kop rijst - tweetal ajuinen - enkele teentjes knoflook - vijftal tomaten - peterselie - Provençaalse kruiden - tabasco - olijfolie - peper en zout - eventueel wat muntblaadjes


Bereiding:

  • Kook de rijst beetgaar (dus niet té lang).
    Maak de ajuinen en de knoflook schoon en snijd ze in fijne stukjes.
  • Was en snipper de peterselie en de muntblaadjes
  • Verwijder het vruchtvlees van de aubergines. Gebruik hiervoor een scherp mes met een ronde kop, zodat je de schil niet kapotmaakt. Hou het omhulsel opzij.
    Het vruchtvlees hak je fijn.
  • Pel de tomaten, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Meng de gekookte rijst met de (ruime) helft van de fijngesneden groenten. Voeg de pijnappelpitten toe, evenals een scheut olijfolie, de gesnipperde peterselie en muntblaadjes en het sap van een citroen. Kruid met peper, zout, enkele druppels tabasco en de Provençaalse kruiden.
  • Vul de aubergines met dit mengsel.
  • Giet op de bodem van een vuurvaste schotel een flinke scheut olijfolie en zet even op het vuur. Laat hierin de rest van de ajuinen en de look glazig worden. Voeg het overblijvende vlees van de aubergines en tomaten toe en laat even stoven. Op deze mengeling leg je de gevulde aubergines.
  • Bedek met aluminiumfolie en laat ongeveer een uur sudderen in de oven op 200° C (als de bereiding te fel begint te borrelen, draai je de oven wat lager).

Je kan deze gevulde aubergines warm eten, maar ook als koud voorgerecht zijn ze overheerlijk.

Pomodori Farciti al Forno

Gevulde tomaten uit de oven.

pomodori

In de zomer koop je best de grote zoete tomaten die uit Italië worden ingevoerd, maar buiten het seizoen kunt u kastomaten gebruiken, omdat ze door de vulling meer smaak krijgen.

Ingrediënten (4 pers.): 4 grote rijpe tomaten - 50 g risottorijst - 2 eetlepels gehakte munt, en een extra takje om te garneren - 8 anjovisfiliets, fijngehakt - 4 eetlepels olijfolie - 1 teentje knoflook, gehakt - peper en zout


Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180° C/gasoven stand 3. Snij aan de kant van het kroontje een kapje van de tomaten om te gebruiken als dekseltje.
    Haal de tomaten uit, druk het vruchtvleest door een fijne zeef. Vang  het sap op.
  • Kook de rijst 7 minuten in water met zout, giet hem af en laat afkoelen. Vermeng het tomatensap, de munt, de anjovis, de olijfolie en de knoflook.
  • Breng op smaak met p&z
  • Schep de vulling in de tomaten en zet de kapjes erop. Zet ze circa 20 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte, tot het vel verschrompeld is en de tomaten gaar zijn.
  • Serveer ze gegarneerd met muntblaadjes

Dit recept vond ik ooit in Libelle.

16-11-08

Trek mij omhoog, beur mij op, maak me blij ... Tiramisu

Tiramisu, een heerlijk Italiaans dessert, wordt gemaakt van mascarpone (een frisse Italiaanse kaas), zabaglione, espresso en het liefst met savoiardi-biscuits (of bij gebrek aan met 'lange vingers' of boudoirkoekjes).

Tiramisu

Het verhaal achter Tiramisu vind je hier.

Ingrediënten (4 pers.): 500 g mascarpone - 4 eieren (4 eierdooiers en 3 eiwitten) - 80 gr. suiker, 2 kopjes sterke koffie (espresso), 1 pakje savoiardi-biscuits (of lange vingers), 4 eetlepels marsalawijn of amaretto, vanillestokje (opengesneden en uitgeschraapt) of vanillesuiker, cacaopoeder


 

  • klop de 4 eierdooiers samen met de suiker en het vanilleschraapsel (of zakje vanillesuiker) op tot een stevige massa (eventueel au bain-marie zoals sabayon (zabaglione) en meng er de mascarpone onder. Mix of klop een paar minuten verder zodat alles heel luchtig wordt.
  • Klop de drie eiwitten eveneens op tot een stevige massa en voeg dit bij het eerder bereide mascarponemengsel.
  • Doop de biscuits één voor één kort in een mengsel van espressokoffie en marsalawijn of amaretto en schik ze in een diepe schaal.
  • Bedek ze met wat mascarponemengsel.
  • Leg opnieuw een laag biscuits en daarna een laag mascarponemengsel.
  • Werk de tiramisu zo laag per laag af. Eindig met een laag mascarponemengsel.
  • Laat het geheel een nacht in de koelkast rusten zodat alle smaken zich goed vermengen.
  • Net voor het opdienen bestrooien met cacaopoeder.

Als je het wat feestelijker wil maken neem dan mooie wijnglazen of coupes ipv een grote rechthoekige schaal. Oogt mooier!