16-11-08

Trek mij omhoog, beur mij op, maak me blij ... Tiramisu

Tiramisu, een heerlijk Italiaans dessert, wordt gemaakt van mascarpone (een frisse Italiaanse kaas), zabaglione, espresso en het liefst met savoiardi-biscuits (of bij gebrek aan met 'lange vingers' of boudoirkoekjes).

Tiramisu

Het verhaal achter Tiramisu vind je hier.

Ingrediënten (4 pers.): 500 g mascarpone - 4 eieren (4 eierdooiers en 3 eiwitten) - 80 gr. suiker, 2 kopjes sterke koffie (espresso), 1 pakje savoiardi-biscuits (of lange vingers), 4 eetlepels marsalawijn of amaretto, vanillestokje (opengesneden en uitgeschraapt) of vanillesuiker, cacaopoeder


 

  • klop de 4 eierdooiers samen met de suiker en het vanilleschraapsel (of zakje vanillesuiker) op tot een stevige massa (eventueel au bain-marie zoals sabayon (zabaglione) en meng er de mascarpone onder. Mix of klop een paar minuten verder zodat alles heel luchtig wordt.
  • Klop de drie eiwitten eveneens op tot een stevige massa en voeg dit bij het eerder bereide mascarponemengsel.
  • Doop de biscuits één voor één kort in een mengsel van espressokoffie en marsalawijn of amaretto en schik ze in een diepe schaal.
  • Bedek ze met wat mascarponemengsel.
  • Leg opnieuw een laag biscuits en daarna een laag mascarponemengsel.
  • Werk de tiramisu zo laag per laag af. Eindig met een laag mascarponemengsel.
  • Laat het geheel een nacht in de koelkast rusten zodat alle smaken zich goed vermengen.
  • Net voor het opdienen bestrooien met cacaopoeder.

Als je het wat feestelijker wil maken neem dan mooie wijnglazen of coupes ipv een grote rechthoekige schaal. Oogt mooier!

De commentaren zijn gesloten.